Äppelmos

Vi fick jättemycket äpplen på träden i år! Då vi har huset till oktober så gäller det att ta tillvara på denna sista skörd. Egentligen skulle exet ha åkt till ett musteri med sina 25kg men vi fick skjuta på det. Så nu försöker jag göra något av denna mängd äpplen. Det ska dock erkännas att jag aldrig på riktigt syltat och saftat utan bara gjort sånt som håller i kyl och frys. Men nu måste jag få plats med allt i källaren…

Jag ringde således min mormor! Det visade sig att hon i detta då satt och skalade äpplen hon med, just för att göra mos! Så nog fanns receptet framme. Det som jag däremot insåg sen var att hon egentligen inte gav så mycket instruktioner, jag antar att det var helt självklart för henne hur man gjorde. Nåja, såhär gjorde jag!

  • 1kg skalade och urkärnade äpplen (ungefär 2kg oskalat)
  • 0,5kg socker
  • 1dl vatten
  • 1krm natriumbensoat

I med äpplen och vatten i kastrull. Koka upp och ha i sockret under tiden, rör och ha koll på att det inte bränner fast (så ta det lugnt med sockret innan det börjat vätska ordentligt). Koka ungefär 7 min, kortare för sommaräpplen. Ta av från värmen och börja röra (använd träslev). Rör i ungefär 25 min tills det blivit mos. Under tiden – sterilisera burkarna du ska ha. Blanda i natriumbensoaten och rör runt.

Häll upp i burk och ställ i skafferiet! Det här borde fungera. Jag har steriliserat burkarna enligt konstens alla regler, jag har haft i 50% av fruktvikten i socker vilket krävs för lång hållbarhet (ja, den är fruktansvärt söt denna mos) och jag har haft i natriumbensoat. Jag kommer att märka mina burkar allteftersom med hänvisning till vilket recept jag använt. Ska nämligen prova att göra en med lite mindre socker, samt en med kanel. Tror just kanelen kan bli väldigt god!

I övrigt läser jag på om äppelmarmelad, äppelkaka och har bokat ny tid för mustning. Här ska inga äpplen förgås!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *