Att inte kunna njuta

Det slog mig idag, något jag kanske grunnat på men inte satt ord på. Att jag är ytterst dålig på att njuta. Jag är fantastiskt bra på att få saker och ting gjorda, att gå i mål med stora projekt och att ånga på. Det ger mig till viss del såklart tillfredsställelse och jag gillar det.

Men just att njuta, det är jag dålig på. Många brukar säga att jag ska ta det lugnt, vilket jag ibland faktiskt gör. Just nu är jag sjuk och sov 19 av 24 timmar (rätt imponerande!) och jag sitter gärna med en bok. Men att bara ta det lugnt är inte njutning för mig. Och jag vill ha ett njutbart liv! Så jag började fundera.

Utöver att köra loss i 150 på jobbet, eller när jag ska fixa hemmet, vad gillar jag? Jag hoppade rätt fort mentalt till somrarna hos mormor. Att äta fil och musli till frukost, ett kokt ägg och då en kopp te som nu är en kopp kaffe. Sen läsa. Så äta lunch – kött, sås och potatis eller annan husmanskost – och sen iväg och fika eller fika hemma. Ut i skogen eller besöka något eller någon. Kvällsmaten var stekt potatis och ägg. Kanske rester.

Det vill jag ha! Bara för att jag vet att jag mår sjukt bra och går ned i vikt på att äta kött till frukost och sen fasta i 24h, så vill jag inte ha det så. Bara för att man känner sig nöjd om man springer innan frukost, så vill jag inte det.

Jag vill åka ut på äventyr efter lunch. Precis som hos mormor men även som mina kollosomrar. En hajk påbörjades efter lunch. Så tog man mellis-paus på färden innan man gick vidare. Middag på tältplatsen. Hem till lunch nästa dag.

Jag behöver förstå att jag redan har erfarenhet av vad jag njuter av i mig. Jag behöver inte leta utanför jämt. Så nu har jag köpt frukost och fika. Jag har lånat hem böcker, köpt tält och sovsäckar till barnen och är så redo för en vardag och helg full av det som jag njuter av – böcker, god mat och naturen!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *