Att välja lycka

Det här inlägget är lite ostigt, ursäktar i förväg. Det ska handla om att välja lycka.

Att välja lycka kan låta som att man bara ska gå upp på morgonen och bestämma sig för att vara glad. Det har nog varit min syn på den frasen. Att det är ett naivt sätt att stå ut med skit och undvika förändring. Men den har en poäng.

Jag oroar mig jättemycket just nu. Jag har dubbla boendekostnader, ett osålt hus och får låna pengar av släkten utan att veta när jag kan betala tillbaka. Jag får skjuta på studierna ett halvår till och jag inser att sommaren blir skral vilket både drabbar mig men tyvärr även barnen. Det är tufft rent praktiskt men även mentalt och jag tycker inte om att prata om min finansiella situation men då den idag påverkar allt jag gör och hur jag planerar, så måste den förklaras i tid och otid.

Men. Jag kan välja glädje. Jag har gjort ett gigantiskt jobb med att förändra mitt liv så att riktningen blir rätt. Att välja glädje för att ”stå ut” leder aldrig till långvarig lycka, man måste städa upp i sitt liv och ta ansvar för sitt mående på lång sikt. Men jag måste påminna mig själv om att jag har gjort allt jag kan för att det ska bli bra. Det här är ett litet aber just nu, men det kan inte få skapa stress och oro i allt annat. Om jag har betalat mina räkningar och planerat min mat, så får jag välja att hitta glädje i annat än utekvällar, hämtmat, en ny klänning eller resa; för det kostar mer än jag har just nu. Och kanske behöver jag också hitta sätt att glädjas utan att konsumera, det är ju något jag ändå vill uppnå.

Det är lite flummigt kanske, men det är ett tankesätt jag behöver. Att glädjas över en fin dag med barnen som innehåller lek i park, medtagen frukt och avslutas med hemlagad korvstroganoff. Att sitta en kväll och läsa och dricka te. En promenad, ett telefonsamtal. Hitta annat i livet.

För precis som att en flygresa kan vara bullrig, full av folk, svettig och har jag fått med allt? så är den också en upplevelse i sig och sen finns en destination på andra sidan. Så jag väljer att uppskatta resan, trots svettig tröja och fel skor för flygplatser, och istället njuta lite av att vara på väg.

Att välja lycka, redan innan målet är nått. För att jag har gjort jobbet med att se vem jag vill vara, mer än vem jag borde vara och utifrån det kunna ändra kurs. Jag har tagit bort det som hindrar mig från att vara lycklig på lång sikt och skapat plats för lycka i livet. Än så länge får jag fylla de luckorna med vardagsglädje, träna på att älska mig själv och stötta mig i val jag gör som kommer ur en sann inre kärna. Det är ganska snårigt och lite nytt, men jag vet att det blir bra.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *