Detta förbannade valår

Alltså, jag har nån sorts panik inför att folk (och partier och svt) fokuserar så fruktansvärt mycket på invandringen. Dels är det obehagligt med ett samhälle och värld där människor vänds mot varandra och sen är det inte där problemet ligger.

Hur kan man inte prata om hur vår välfärd sålts ut? Hur kan man inte prata om vår sjuka konsumtion, om ett samhälle där folk stressar ihjäl för att tjäna pengar de sen konsumerar bort? Jag orkar inte med att folk på allvar tror att det är ett problem med nya invånare som behöver ta del av resurser – när problemet mer är att nån säljer det vi har och skär ner i pengarna för att bygga upp.

Och samtidigt så ser jag att annat spirar. Jag ser att de tidningar jag får hem från mina tre mataffärer alla har reportage om säsongsgrönsaker och att äta närproducerat. Jag lyssnar på UnderbaraClaras podd med så vettiga tankar (även hennes blogg och krönikor läser jag). Jag lyssnar på Två Odlare Emellan och jag ser så många i min närhet prata om just odling, närproducerat och hållbarhet.

Men det måste bli politik av det. Vi individer kan absolut göra mycket, men det måste finnas en politisk vilja också. Någon som har tid att fixa lagar åt rätt håll. Nån som letar inspiration och lösningar. Och som sätter tonen. Se hur fort SD ändrade diskussionsklimatet. Tänk om nån ville och vågade göra det åt andra hållet.

Själv ska jag läsa på mer om de olika partierna. Helt klart lutar det åt Vänsterpartiet vilket förvånar till och med mig själv. Men är det rejäl miljö- och omställningspolitik (och liksom inte flygskatt eller grön el eller annat trams) som gäller, då verkar V vara något på spåren.

Länktips!

Vänsterpartiet bäst för miljön

DN Porträtt Alice Bah Kunke

SVT Play Staten och kapitalet

Aftonbladet Vår civilisation är kanske redan död.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *