Linne

Ett annat material jag gillar är linne. Linne odlades mycket i Sverige innan den industriella revolutionen och bomullens uppsving. Linne kan upplevas som stelt och stumt men efter ett antal tvättar mjuknar det. Manglas linne får det en jättefin glans.

Sommarplagg är linne perfekt för men såklart som inomhuskläder under svalare dagar. De flesta har väl handdukar av linne men själv längtar jag efter att byta ut våra bomullslakan till sängkläder av linne. Dyrt men hållbart. Bomull är visserligen inte omiljövänligt väl det är framställt men under produktion är den svår att få miljövänlig. Även om den är ekologisk går det åt mycket vatten.

Linne är för mig ett sånt där redigt material – precis som ullen. De plagg som görs i linne görs för att hålla länge och för att slitas med hälsan, på något sätt. Linne, precis som ull, behöver inte tvättas lika hårt för att inte lukta – det går ofta att bara vädra. Med lakan av linne blir man inte lika svettig sommartid och inte lika kall vintertid då det andas bättre än bomullen. Antingen kan man torktumla linnet för den där ”inredningstidnings”-mässiga stilen men själv älskar jag att ha manglade sängkläder.

Hur snyggt?! Bild från homextextiles.com

Hur snyggt?! Bild från homextextiles.com

Jag ar idag inte så många linneplagg som jag skulle vilja. Med tanke på min klädstil hoppas jag hitta snygga skjortor i linne samt enklare klänningar. Än har jag inte utökat min garderob så mycket så att jag har inte behövt leta nytt alls men framåt våren vore det kul med lite nya plagg. Någon som har tips på var man kan hitta snygga linneplagg?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *