Odla på hösten

Min odlingsresa är en ojämn en. Jag lär mig allt eftersom och nu har det kommit till höstodling! Precis som blomsterlökar kan man sätta matlök på hösten för tidig sådd. Nu hittade jag inte utsättningslök utan frön (jag trodde all lök kom från annan lök, men tji fick jag). Hade tänkt odla vitlök och rödlök men det enda som fanns i affären var gul lök. Bättre än inget! Till det blev det palsternacka och morot. Tydligen kan även dessa planteras på hösten.

Jag roterar det jag odlar i mina fyra odlingsbäddar. Det är viktigt att inte odla samma i jorden År efter år utan att låta jorden återhämta och få in ny näring genom andra grödor. I år odlade jag ärtor, rödbeta/lök, rädisor/sallad och morot. Nästa år blir det lök/rödbeta, palsternacka/rädisa, morot och ärtor. Jag funderar även på olika kålsorter men har inte odlingsbäddar i dagsläget för dem så om tid finns nästa vår byggs något för de då.

Sådant som kan odlas på hösten för tidig sådd är alltså olika sorters lök (förra året satte jag vitlök), vintermorot, jordärtskocka och svartrot. Jordärtskocka är jag riktigt sugen på men har inte haft tid att införskaffa. Funderar på att försöka så till våren i någon kruka. Vid höstsådd är tanken att inget ska gro förens våren sakta kommer men att det ger tidigare skörd än om man skulle ha börjat odla då. Jag hoppas att jag satt precis i rättan tid – en tidigare sådd i år med sin långa och milda höst hade nog gjort att det börjat gro. Nu hoppas jag att vintern är runt knuten och håller fröna ”sovandes”.

Moleskine Gardening Journal trädgårdsjournal

Jag loggar mina försök. Jag kunde inte låta bli att köpa denna vackra Gardening Journal från Moleskine när jag nu senast köpte ny kalender. I den finns en mängd avdelningar för skisser och loggande. Jag har faktiskt inte börjat fylla den än, för boken jag kladdade i har stoppats undan under renoveringen! Men jag har lagt små lappar om var jag ska skriva vad.

Hjälp med vilka plantor som passar bra tillsammans får jag genom sidor som den nedan. Helt fantastiskt snyggt förpackad information! Har skrivit ut och satt på väggen. Ska skriva ut och lägga i min Trädgårdsjournal också. Vi har inte lyxen av att ha plats för att plantera grödor en och en och vissa äter vi inte så mycket av heller, så blandning behövs. [klicka på bilden för att komma till sidan]

veg-growing

Just nu är trädgården väldans tråkig, men jag bjuder på bilder från sommaren. Längtar så till att se allt gro igen, även om en höstträdgård (och för den delen ett vinterlandskap) är fantastiskt det också – men hur underbart är inte allt det gröna?

DSC05842 DSC05846 DSC05847DSC05852DSC05870DSC05849DSC06046DSC06053DSC06057

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *