Om kvinnlig list

Jag tänker ibland på min kvinnlighet. Jag är nämligen, i stort sett, en väldigt manlig person. Jag kan sannerligen bestämma var skåpet ska stå och jag kan ställa det där. Jag publicerade nyss ett inlägg på instagram om min trasiga baklykta på bilen med hint om att jag använd min kvinnliga list för att få hjälp. Jag har typ 2 likes på den.

Jag förstår att det kan vara lite kontroversiellt, att som kvinna och feminist inte a) googla skiten själv eller b) fråga en annan kvinna. Men dels jobbar jag med typ 90% män så det fanns inte så många kvinnor att fråga och sen gillar jag ibland att få vara kvinna. Att få bli lite omhändertagen och inte alltid behöva kunna allt själv.

Däremot anser jag inte att styrka, självständighet och initiativförmåga ens är manligt. Det är om något rejält kvinnligt. Men det är den vuxna kvinnans styrka. Det är härskarinnans, moderns och krigarens energier. Något som vår moderna värld och patriarkatet har tagit från kvinnligheten för att den räds den kvinnan. Så länge hon är hjälplös och infantil, så länge hon hålls kvar i flicka är hon hanterbar. Det är min övertygelse att den vuxna kraften finns hos alla kvinnor och jag är trygg i att jag själv bär den.

Jag råddar ungar (själv) på halvtid, jobb på heltid, fixar ett hem själv, tar ansvar för min personliga och yrkesmässiga utveckling själv, jag upprätthåller vänskaper och hanterar släktband själv – jag står stadigt på mina två egna ben.

Men ibland är det bara så skönt att inte behöva göra allt själv. Ibland är det så välkommet när en kollega snabbt erbjuder sig visa hur man byter lampa på bilen. För att han ville vara en gentleman, och jag så gärna uppmuntrar sånt beteende. Kanske är det kvinnlig list. Kanske är det för mig en kort stund att öva på att lita på att andra vill hjälpa mig att flytta på skåpet.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *