Romancesamtal

Häromdagen gick jag på ett samtal som Romanceakademin höll på Förlagsklubben. Jag såg det på Simona Ahrnstedts instagram och chansade mig iväg. Det var mer inbjudet till branschfolk men det gick helt klart att lyssna och mingla, trots att jag var en helt vanlig människa, haha.

Min resa till romance som genre är verkligen inte spikrak. Jag läste väldigt mycket fanfiction som ung. Min väg in i berättelser som primärt cirkulerar kring människor och deras kärlekselationer kom genom att jag läste sida upp och sida ner om hur olika karaktärer i tv-serier jag följde fick ihop det. Jag började faktiskt med Harry Potter, men fastnade aldrig riktigt där.

Om jag skulle prata som en riktig nörd skulle jag alltså säga att jag shippar Janeway/Chakotay (kanske har vuxit ur den lite), Picard/Crusher, Sam/Jack (min favorit, jämt), Roslin/Adama, Mulder/Scully, Josh Lyman/Donna Moss (älskaaaaaaar!), Johnlock, 10/Rose, och säkert en hel del glömda. Den som prickar alla serier där får helt klart plus i kanten!

Jag kan se att det började tidigt. Minns Peter Pan och Lena, men även managern i Spice World: The movie och hans assistent! För övrigt spelades han av Richard E. Grant, en riktig favorit hos mig. Speciellt hans Röda Nejlikan mot Elizabeth McGovern… Men ja, åter. Jag har alltid sett potentiella par i det mesta jag sett och läst. Jag har inte sett det som speciellt konstigt då jag ju som 13-åring klev in i fanfiction-communityn.

Men att fastna för böcker med samma tema har varit svårt. Om böckerna ens står för sig så står de i kategorin ”Kärlek” för annars får man leta efter dem i andra kategorier, och många är rätt förlegade. Jag som läste om kaptenen Sam(antha) Carter som stred sig ur kniviga situationer och sen byggde en hel Stargate i sin källare, har haft lite svårt att läsa om kvinnor som flyttar till landet och startar ett fik, där de möter en mörk främling…

Jag förstår att böckerna finns, och Simona Ahrnstedts historier är helt klart i kategorin Starka Kvinnor, och jakten får gå vidare. Jag är väldigt peppad på att hitta bra böcker och att kanske lite komma in i communityt kring Romance, som jag förstått finns. För att då få tips på bra böcker, precis som folk på nätforum för Stargate tipsar om Retrospective av salr323 (jag har läst om denna så många gånger!)

För Romance är verkligen min favoritgenre. När den är bra innehåller den fantastiska karaktärer, bra handling där karaktärernas beslut driver handlingen framåt, att de får varandra trots allt och en känsla av välmående i slutet av allt.

Och ja, att prata romance i tider som dessa känns precis rätt. Jag behöver helt klart lite verklighetsflykt just nu. Samt att idag är det 25 år sedan Mulder och Scully träffades för första gången – och således när en av fandoms största OTP:er bildades!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *